Treceți la conținutul principal

PREMIUL NOBEL PENTRU CHIMIE 2022

 

A fost acordat unui grup de cercetători care au propus simplificarea proceselor chimice dificile – modul în care se pot combina molecule precum un „Lego”.

Barry Sharpless și Morten Meldal au pus bazele unei forme funcționale de chimie – click chemistry – în care blocurile moleculare se îmbină rapid și eficient.

Carolyn Bertozzi a dus chimia clicului într-o nouă dimensiune și a început să o folosească în organismele vii.

Chimia click face posibilă efectuarea reacțiilor rapide și directe, în care „blocurile moleculare se combină foarte rapid”.  Principiul dezvoltat poate aduce beneficii pentru lumea reală în dezvoltarea farmaceuticii și a medicinii, inclusiv tratamentele țintite ale cancerului.

Premiul Nobel pentru Chimie 2022 se referă la ușurarea proceselor dificile. În cercetarea farmaceutică, au fost recreate multe molecule naturale, dar aceste procese și procedee sunt de cele mai multe ori consumatoare de timp și resurse, precum și costisitoare de produs.

Barry Sharpless – căruia i se acordă acum al doilea Premiu Nobel pentru Chimie – a fost cel care a inițiat aceste „reacții” în lanț. În jurul anului 2000, el a inventat conceptul de chimie click, care este o formă de chimie simplă și de încredere, în care reacțiile au loc rapid și se evită produsele secundare nedorite.

La scurt timp după aceea, Morten Meldal și Barry Sharpless – independent unul de celălalt – au prezentat ceea ce este acum bijuteria chimiei click: cicloadiția azidă-alchină catalizată cu cupru. Aceasta este o reacție chimică elegantă și eficientă, care este acum utilizată pe scară largă. Printre multe alte utilizări, este folosit în dezvoltarea de produse farmaceutice, pentru cartografierea ADN-ului și crearea de materiale care sunt mai potrivite scopului.

Carolyn Bertozzi a adus chimia click la un nou nivel. Pentru a face o hartă a moleculelor biologice importante, dar care nu pot fi sesizate, de pe suprafața celulelor - glicanii - ea a elaborat reacții click care funcționează în interiorul organismelor vii. Reacțiile ei bio-ortogonale au loc fără a perturba procesele chimice normale din interiorul celulei.

Aceste reacții sunt acum utilizate la nivel global pentru a explora celulele și a urmări procesele biologice. Folosind reacții bio-ortogonale, cercetătorii au îmbunătățit dezvoltarea unor produse farmaceutice pentru cancer cu acțiune țintită, care sunt acum testate în studii clinice.

Reacțiile legate de chimia click ar trebui să:

  • fie modulare;
  • aibă o sferă largă de utilizare;
  • aibă o mare productivitate;
  • ofere produse secundare și finale sigure;
  • fie stereospecifice;
  • se realizeze  în condiții fiziologice;
  • fie  favorabile termodinamic (> 84 kJ/mol) pentru a forma un singur produs;
  • aibă  o economie mare de atomi.

Deși criteriile pentru a fi o reacție de click sunt relativ subiective, unele reacții au fost identificate ca fiind cele mai potrivite pentru această categorie, De exemălu: [3+2]-cicloadiția, în special, cicloadiția azidă-alchine (varianta catalizată de cupru a și reacția inițiată de tensiune electrică):

Iată încă un exemplu, Reacția Diels-Alder — reacția de [4+2]-cicloadiție a dienofilelor și a dienelor conjugate cu formarea unui inel cu șase atomi:

sursa: Chemical Society Reviews, DOI: 10.1039/b613014n

Bio:

Carolyn R. Bertozzi, născută în 1966, în SUA. PhD 1993 la UC Berkeley, CA, SUA. Anne T. și Robert M. Bass Profesor la Stanford University, CA, USA și Investigator, Howard Hughes Medical Institute, USA.

Morten Meldal, născut în 1954 în Danemarca. PhD 1986 la Universitatea Tehnică Danemarca, Lyngby, Denmark. Profesor la University of Copenhagen, Denmark.

K. Barry Sharpless, născut în 1941 în Philadelphia, PA, SUA. PhD 1968 la Stanford University, CA, USA. W. M. Keck Professor la Scripps Research, La Jolla, CA, USA.

Sursa: https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2022/press-release/




Comentarii

Societatea de Chimie din Republica Moldova (SChRM)

Liceul „Olimp” din Sângerei a găzduit o Prelegere Academică de Excepție susținută de academicianul și profesorul Gheorghe Duca

La 6 decembrie 2023, Liceul „Olimp” din Sângerei a fost onorat să primească academicianul și profesorul Gheorghe Duca, președintele Societății de Chimie din Republica Moldova și un nativ al acestei localități, pentru o prelegere academică de excepție. Lecția academică cu tema „Chimia versus Ecologie” a academicianului Duca, a devenit o poveste captivantă despre chimie și ecologie, evidențiind intersecția dintre aceste două domenii și promovând emergența chimiei ecologice. Alături de Dr. Angela Lis și Dr. Roman Rusnac, în cadrul evenimentului au fost abordate diverse subiecte și prezentări. Dr. Lis a evidențiat oportunitățile oferite de Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu accent pe Facultatea de Chimie, încurajând liceenii să își urmeze această cale academică. Prin prezentarea sa captivantă, Dr. Rusnac a ilustrat „miracolele chimiei” printr-un șir de experiențe fascinante. Un moment deosebit al evenimentului a fost recunoașterea contribuției doamnei profesor de chimie Maria Pant

Buletinele informative în domeniul chimiei organice și a compușilor naturali - anul 2023

Vă prezentăm spre informare Buletinele săptămânale pregătite de Laboratorul Chimiei Compușilor Naturali și Biologic Activi ai Institutului de Chimie, de către domnul dr. hab. Nicon Ungur în anul 2023. Informaţia este destinată pentru a vă familiariza cu datele recente din literatura de specialitate, care ar avea importanţă pentru activitatea prezentă, precum și pentru impact de viitor.  21.08 - 25.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 34-2023 14.08 - 14.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 33-2023 07.08 - 11.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 32-2023 31.07 - 04.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 31-2023 24.07 - 28.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 30-2023 17.07 - 21.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 29-2023 10.07 - 14.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 28-2023 03.07 - 07.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 27-2023 26.06 - 30.06.2023 - Buletinul Informativ Nr 26-2023 19.06 - 23.06.2023 - Buletinul Informativ Nr 25-2023 12.06 - 16.06.2023 - Buletinul Informativ Nr 24-2023 05.06 - 09.06.2023 - Buleti

Sărbătorim viitorul european al Moldovei! Let's celebrate European future of Moldova!

RO: Conducerii  Politice a Moldovei,      Tuturor Cetățenilor Moldovei, Cu mare entuziasm și cu inimi pline de mândrie, Societatea Chimistilor din Republica Moldova își exprimă cele mai sincere felicitări cu ocazia deciziei istorice a Consiliului European de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această realizare reprezintă nu doar un pas uriaș în direcția integrării europene, ci și o recunoaștere a eforturilor și a progresului pe care Moldova l-a făcut în ultimii ani. Ne bucurăm să vedem că viziunea și determinarea conducătorilor noștri politici au adus această oportunitate unică țării noastre. De asemenea, suntem onorați să anunțăm că, cu doar două luni în urmă, Societatea Chimistilor din Republica Moldova a devenit membră a Societății Chimistilor din Europa. Acesta este un moment de mândrie și pentru comunitatea noastră științifică, confirmând angajamentul nostru față de excelență și colaborare internațională. Vă asigurăm de întreaga noastră