Treceți la conținutul principal

A VI-a ediție a Conferinței științifice „Științele naturii în dialogul generațiilor” la USM


La 14 septembrie 2023, 
la Universitatea de Stat din Moldova, și-a deschis lucrările cea de-a VI-a ediție a Conferinței științifice naționale cu participare internațională „Științele naturii în dialogul generațiilor”. Evenimentul s-a desfășurat în format mixt și a fost organizat de Universitatea de Stat din Moldova, Centrul de Genetică Funcțională, Facultatea de Biologie și Geoștiințe, Școala Doctorală în Științe Biologice, Geonomice, Chimice și Tehnologice, Asociația Științifică a Geneticienilor și Amelioratorilor din Republica Moldova.

La conferință s-au înregistrat peste 400 de cercetători și cadre didactice științifice, doctoranzi, din 19 universități, 41 de institute și centre de cercetare, care reprezentă 11 țări - Republica Moldova (302), Ucraina (43), România (26), Serbia (7), Federația Rusă (6), China (5), Republica Cehă (3), SUA (3), Republica Slovacă (2), Elveția (1), Franța (1). Cercetătorii au prezentat 194 de rezumate care au fost incluse într-o culegere.

La inaugurarea lucrărilor conferinței, care a avut loc în Sala Regina Maria a USM, rectorul USM, dr. Igor Șarov, a adresat participanților un mesaj de salut, în care a felicitat cercetătorii cu prilejul organizării unei noi ediții a acestui important for științific cu caracter interdisciplinar. Cu titlu special, dr. Șarov a exprimat recunoștință academicianului Maria Duca pentru efortul colosal depus și impărtășirea experienței profesionale tinerei generații, or, genericul Conferinței „Științele naturii în dialogul generațiilor”, îl găsește drept unul foarte inspirat, foarte original și deopotrivă actual. 

400 de participanți, 194 de rezumate, 11 țări, 56 de tineri, sunt cifre care vorbesc de la sine, iar dincolo de acestea, a remarcat rectorul USM, este vorba, totuși, de multă implicare, determinare și dorința de a aduce performanță, de a crea o bună imagine instituției universitare și, nu în ultimul rând, de a stimula tinerii să vină în număr cât mai mare în cercetare și a contribui la dezvoltarea domeniului științei. 

„În primul rând, doresc stabilitatea pentru mediul științific și vreau să vă mulțumesc pentru această participare reprezentativă. Sunt sigur că, calitatea demersurilor care vor fi înaintate, vor fi face imagine deopotrivă USM, dar și științei din republica noastră. Tinerilor doctoranzi le mulțumesc în mod special. Știința este lumea celor împătimiți și eu cred în capacitatea dumneavoastră de a rezista, cu dragoste de a privi problemele întâmpinate de știință. Statul trebuie să ne susțină, nu numai să ne asculte”, a afirmat rectorul Igor Șarov. 

Acad. Maria Duca care a moderat ceremonia de deschidere a forului științific, a exprimat  gratitudine rectorului USM pentru prezența la eveniment, în pofida agendei solicitante, dar și pentru mesajul de susținere și încurajare pentru cercetători, în special, pentru cei tineri, care promovează cercetarea și rămân fideli acestui domeniu. Savantul a felicitat participanții la conferință, îndeosebi, cea mai mare prezență a cercetătorilor (43)  din țara vecină, Ucraina care, deși se află în stare de război, este foarte activă și este un exemplu pentru toți de a rămâne în continuare activi, implicați, în pofida oricăror condiții. Acad. Maria Duca a salutat și prezența colegilor de la universitățile din București, Timișoara, Oradea, România, colegilor de la USMF „N. Testemițanu”, UTM, prin reprezentarea Institutului de Microbiologie și Biotehnologie, Institutul Mamei și Copilului ș.a. Acad. Duca a relevat că extinderea numărului de participanți și țărilor prezente vine în argumentarea faptului că întrunirea specialiștilor din domeniile științelor naturii oferă posibilitatea de a împărtăși rezultate de ultimă oră, de a schimba opinii, de a propune idei noi și a veni cu noi soluții, unele din obiectivele conferinței contribuind net la sporirea colaborării dintre generații, colaborării interdisciplinare dintre varii domenii. 

Mesaje de salut au adresat și decani ai facultăților de profil – Viorica Gladchi, Vitalie Sochircă,  directori ai institutelor de cercetare - Laurenția Ungureanu, Larisa Andronic, Ion Mereuță, Liliana Cepoi, precum și colegi de la universitățile din România – Callia Butnaru, Ovidiu Gaceu, participanți fideli și la edițiile anterioare, acad. Boris Gaina, vicepreședinte interimar al AȘM, ș.a. Luând în considerare aria extinsă a participanților din străinătate, vorbitorii au exprimat opinia că evenimentul și-a câștigat deja dreptul de a fi considerat unul internațional. 

A urmat Sesiunea plenară, prezidată de dr., conf. Vitalie Sochircă, decan al Facultății de Biologie și Geoștiințe, dr. conf. Viorica Gladchi, decan al Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică, dr. Steliana Clapco.

Ziua a doua a Conferinței a fost dedicată sesiunilor tematice, structurate în 5 secțiuni, care s-au desfășurat în incinta diferitor instituții organizatoare: 

Genetică, ameliorarea și protecția plantelor (Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor al USM, Sala de conferințe, str. Pădurii, 20);

- Biologii vegetale, animale și microbiene (Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, str. Academiei 1, sala 253);

Biologie moleculară și biomedicină (Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie al USM, str. Academiei 1, sala 352);

Protecția mediului și managementul resurselor naturale (Institutul de Zoologie al USM, str. Academiei, 1, sala 321); 

Chimie și compuși chimici în biologie, agricultură și medicină (Institutul de Chimie al USM, str. Academiei 3, sala 349). 


Sursa:https://cercetare.usm.md/?p=4330

Comentarii

 1. Împărtășesc această mărturie cu partenerii care se luptă în relațiile lor pentru că există o soluție de durată. Soțul meu ne-a lăsat pe mine și pe cei 2 copii ai noștri pentru o altă femeie timp de 3 ani. Am încercat să fiu puternică doar pentru copiii mei, dar nu am putut controla durerea care îmi chinuia inima. Am fost rănit și confuz. Am avut nevoie de ajutor, așa că am făcut câteva cercetări pe internet și am dat peste un site web unde am văzut că Dr. Ellen, un vrăjitor, vă poate ajuta să vă recuperați iubiții. Am contactat-o ​​și a spus o rugăciune specială și vrăji pentru mine. Spre surprinderea mea, dupa 2 zile sotul meu s-a intors acasa. Așa că ne-am reunit și a fost atât de multă dragoste, bucurie și pace în familie. De asemenea, puteți lua legătura cu Dr. Ellen, un puternic asistent de soluții
  1) recâștigă-ți fostul iubit
  2) Aduceți soțul și soția împreună
  3) nu mai repeta coșmarurile
  4) Leac pe bază de plante pentru HIV și cancer
  5) Inel magic puternic
  6) farmec norocos
  7) Ruperea obsesiilor
  8) Probleme legate de naștere și sarcină. Contactați-l prin EMAIL: ellenspellcaster@gmail.com
  Whatsapp +2349074881619

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Societatea de Chimie din Republica Moldova (SChRM)

Buletinele informative în domeniul chimiei organice și a compușilor naturali - anul 2023

Vă prezentăm spre informare Buletinele săptămânale pregătite de Laboratorul Chimiei Compușilor Naturali și Biologic Activi ai Institutului de Chimie, de către domnul dr. hab. Nicon Ungur în anul 2023. Informaţia este destinată pentru a vă familiariza cu datele recente din literatura de specialitate, care ar avea importanţă pentru activitatea prezentă, precum și pentru impact de viitor.  21.08 - 25.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 34-2023 14.08 - 14.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 33-2023 07.08 - 11.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 32-2023 31.07 - 04.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 31-2023 24.07 - 28.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 30-2023 17.07 - 21.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 29-2023 10.07 - 14.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 28-2023 03.07 - 07.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 27-2023 26.06 - 30.06.2023 - Buletinul Informativ Nr 26-2023 19.06 - 23.06.2023 - Buletinul Informativ Nr 25-2023 12.06 - 16.06.2023 - Buletinul Informativ Nr 24-2023 05.06 - 09.06.2023 - Buleti

Concursul "Chimistul Anului" continuă

  Cercetătorii și toți cei care profesează în domeniul științelor chimie au posibilitatea de a demonstra contribuția și implicarea în domeniul promovării științelor chimice, în conformitate cu Regulamentul privind acordarea Premiului „Chimistul Anului” . Dosarul de participare va fi perfectat în limba română și va fi prezentat în format electronic ( chemsocmoldova@gmail.com ) sau pe suport de hârtie până în data de 20 mai 2023  31 iulie  (în format fizic între orele 8.30-12.30); adresa: mun. Chișinău, str. Academiei 3, biroul 234 . Termenul de depunere a dosarelor 31 iulie  20 mai 2023  , ora 17.00. Dosarele vor fi examinate de comisia de evaluare în conformitate cu Regulamentul concursului. Dosarul pentru concurs va include: 1)       formularul de înscriere, completat în limba română ( Anexa nr. 2 ); 2)   scrisoare de motivare cu prezentarea succintă a realizărilor științifice obținute în volum de până la 1-3 pagini; (scrisoarea va conține noutatea științifică, relevanța,

Chimia ecologică si a mediului ambiant (Chimia E&MA) – o nouă viziune

  În ultima vreme au primit o dezvoltare larga domeniile ştiinţifice „Chimia ecologică” și „Chimia mediului ambiant”. Foarte multe principii fiind similare, iar unele chiar se confunda. La ultima conferință internațională (Chisinau 2022) consacrata impactului chimiei asupra ecologiei am arătat similitudinea acestor domenii ai științei și am hotărât sa unim aceste ramuri în una – „Chimia ecologica și a mediului ambiant” (Chimia E&MA). Așa și s-a numit conferința: Conferința Internațională „Chimia Ecologică și a Mediului Ambiant”. Cu siguranță, unificarea acestor două domenii, „Chimia ecologică ”și „Chimia mediului ambiant”, reprezintă o mișcare importantă pentru îmbunătățirea protecției mediului și a sănătății umane. Întrucât aceste două domenii sunt interdependente și influențează reciproc, iar integrarea lor poate ajuta la o înțelegere mai bună și mai cuprinzătoare a modului în care substanțele chimice afectează mediul ambiant și viața pe Pământ. Chimia mediului are ca obiect