Treceți la conținutul principal

Profesorul Ion Geru, m. c. al Academiei din Moldova, a avut șanse reale de a deveni un laureat al Premiul Nobel pentru contribuția sa în domeniil punctelor cuantice


CÂȘTIGĂTORII PREMIULUI NOBEL PENTRU CHIMIE ÎN ANUL 2023 sunt trei cercetători din Statele Unite ale Americii: Mungi Bavendi de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Louis Bruce de la Columbia University și originar din Rusia, Alexei Ekimov de la Nanocrystals Technology Inc. Premiul le-a fost acordat pentru descoperirea și sinteza de puncte cuantice, care sunt "particule atât de mici încât dimensiunea lor determină proprietățile lor".

 

PUNCTELE CUANTICE sunt structuri nanoscopice extrem de mici, la scară atomică sau subatomică, care au proprietăți specifice datorită  dimensiunii lor foarte mici. Aceste puncte cuantice sunt utilizate în cercetarea științifică și tehnologie într-o varietate de domenii, inclusiv electronică, optoelectronică, imagistică medicală și multe altele.

Acordarea Premiului Nobel pentru Chimie acestor trei cercetători recunoaște contribuția lor semnificativă la dezvoltarea și înțelegerea punctelor cuantice, care au deschis noi posibilități în domeniul științei și tehnologiei, și au avut un impact semnificativ asupra cercetării și dezvoltării în întreaga lume.

 1.     UTILIZAREA PUNCTELOR CUANTICE ÎN ELECTRONICĂ

Ecrane cu puncte cuantice: Acestea sunt utilizate în televizoarele cu ecran plat pentru a îmbunătăți calitatea culorilor și pentru a reduce consumul de energie. Punctele cuantice emit lumina cu o precizie mai mare în funcție de culoare și permit afișarea unei game mai largi de culori, comparativ cu tehnologiile tradiționale.

Marcaje luminoase în electronica microscopului: Punctele cuantice pot fi folosite pentru a marca sau eticheta componente electronice microscopice, cum ar fi tranzistorii sau microcipurile. Acestea pot ajuta la diagnosticarea și repararea dispozitivelor electronice complexe.

 2.     UTILIZAREA PUNCTELOR CUANTICE ÎN BIOMEDICINĂ

Imagistica medicală avansată: Punctele cuantice sunt utilizate pentru îmbunătățirea tehnicilor de imagistică medicală, cum ar fi imagistica cu rezonanță magnetică (MRI) și imagistica cu ultrasunete. Ele pot fi folosite pentru a marca și urmări celulele sau moleculele specifice în organism, ceea ce facilitează diagnosticul și monitorizarea bolilor.

 Terapie cu lumina: Punctele cuantice funcționează ca agenți fotosensibili în terapia cu lumina pentru tratarea unor boli, cum ar fi cancerul. Ele pot fi direcționate către țintele specifice și activare cu lumina pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a elibera medicamente în mod controlat.

3.     UTILIZAREA PUNCTELOR CUANTICE ÎN PROTEJAREA MEDIULUI AMBIANT

Detectarea poluanților: Punctele cuantice pot fi funcționale pentru detectarea și monitorizarea poluanților din apă, aer sau sol. Ele pot furniza date precise despre  concentrațiile de substanțe chimice nocive și pot ajuta la gestionarea resurselor naturale și la reducerea poluării.

Energia regenerabilă: Punctele cuantice pot fi utilizate în dispozitive de captare a energiei solare, îmbunătățind eficiența celulelor solare și contribuind la dezvoltarea energiei regenerabile curate.

 4.     UTILIZAREA PUNCTELOR CUANTICE ÎN CHIMIA ALIMENTARĂ


Etichetarea alimentelor:
Punctele cuantice pot fi folosite pentru a marca produsele alimentare și a urmări originea și calitatea acestora. Acest lucru poate contribui la combaterea contrafacerii și la asigurarea siguranței alimentelor.

 Detectarea contaminanților: Punctele cuantice pot fi utilizate pentru a detecta contaminanții alimentari, cum ar fi pesticidele sau metalele grele, cu o sensibilitate și precizie mai mare, asigurând calitatea alimentelor consumate.


Menționez că în cadrul proiectului nostru național, nr. 20.80009.5007.27,  distinsul cercetător  Ion Geru a inițiat cercetări semnificative în domeniul sinetezei punctelor cuantice, cu scopul de a îmbunătăți determinarea calității produselor alimentare. Cu toate acestea, din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19, domnul Geru a fost nevoit să se retragă din proiect într-un stadiu incipient, iar acesta nu a fost dus până la capăt conform planului inițial.

Reflectând asupra situației, nu pot să nu mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă Ion Geru nu s-ar fi retras din proiect. Cu talentul și experiența sa, ar fi putut contribui semnificativ la progresul cercetărilor și ar fi avut potențialul de a deveni un laureat remarcabil al Premiul Nobel pentru contribuția sa în acest domeniu. Din păcate, circumstanțele neprevăzute au afectat evoluția proiectului, dar rămânem optimiști cu privire la viitorul cercetărilor noastre în acest domeniu și suntem recunoscători pentru eforturile depuse de domnul Geru în etapa sa inițială.

 Acad. Prof. Gheorghe Duca

Comentarii

Societatea de Chimie din Republica Moldova (SChRM)

Buletinele informative în domeniul chimiei organice și a compușilor naturali - anul 2023

Vă prezentăm spre informare Buletinele săptămânale pregătite de Laboratorul Chimiei Compușilor Naturali și Biologic Activi ai Institutului de Chimie, de către domnul dr. hab. Nicon Ungur în anul 2023. Informaţia este destinată pentru a vă familiariza cu datele recente din literatura de specialitate, care ar avea importanţă pentru activitatea prezentă, precum și pentru impact de viitor.  21.08 - 25.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 34-2023 14.08 - 14.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 33-2023 07.08 - 11.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 32-2023 31.07 - 04.08.2023 - Buletinul Informativ Nr 31-2023 24.07 - 28.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 30-2023 17.07 - 21.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 29-2023 10.07 - 14.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 28-2023 03.07 - 07.07.2023 - Buletinul Informativ Nr 27-2023 26.06 - 30.06.2023 - Buletinul Informativ Nr 26-2023 19.06 - 23.06.2023 - Buletinul Informativ Nr 25-2023 12.06 - 16.06.2023 - Buletinul Informativ Nr 24-2023 05.06 - 09.06.2023 - Buleti

Concursul "Chimistul Anului" continuă

  Cercetătorii și toți cei care profesează în domeniul științelor chimie au posibilitatea de a demonstra contribuția și implicarea în domeniul promovării științelor chimice, în conformitate cu Regulamentul privind acordarea Premiului „Chimistul Anului” . Dosarul de participare va fi perfectat în limba română și va fi prezentat în format electronic ( chemsocmoldova@gmail.com ) sau pe suport de hârtie până în data de 20 mai 2023  31 iulie  (în format fizic între orele 8.30-12.30); adresa: mun. Chișinău, str. Academiei 3, biroul 234 . Termenul de depunere a dosarelor 31 iulie  20 mai 2023  , ora 17.00. Dosarele vor fi examinate de comisia de evaluare în conformitate cu Regulamentul concursului. Dosarul pentru concurs va include: 1)       formularul de înscriere, completat în limba română ( Anexa nr. 2 ); 2)   scrisoare de motivare cu prezentarea succintă a realizărilor științifice obținute în volum de până la 1-3 pagini; (scrisoarea va conține noutatea științifică, relevanța,

Chimia ecologică si a mediului ambiant (Chimia E&MA) – o nouă viziune

  În ultima vreme au primit o dezvoltare larga domeniile ştiinţifice „Chimia ecologică” și „Chimia mediului ambiant”. Foarte multe principii fiind similare, iar unele chiar se confunda. La ultima conferință internațională (Chisinau 2022) consacrata impactului chimiei asupra ecologiei am arătat similitudinea acestor domenii ai științei și am hotărât sa unim aceste ramuri în una – „Chimia ecologica și a mediului ambiant” (Chimia E&MA). Așa și s-a numit conferința: Conferința Internațională „Chimia Ecologică și a Mediului Ambiant”. Cu siguranță, unificarea acestor două domenii, „Chimia ecologică ”și „Chimia mediului ambiant”, reprezintă o mișcare importantă pentru îmbunătățirea protecției mediului și a sănătății umane. Întrucât aceste două domenii sunt interdependente și influențează reciproc, iar integrarea lor poate ajuta la o înțelegere mai bună și mai cuprinzătoare a modului în care substanțele chimice afectează mediul ambiant și viața pe Pământ. Chimia mediului are ca obiect